Trauma

We spreken van een trauma wanneer iemand een schokkende gebeurtenis heeft meegemaakt en blijft steken in gevoelens van angst, woede of onmacht. De gebeurtenis is in dat geval zo ongewoon, pijnlijk, schokkend of extreem dat het niet lukt ermee om te gaan.

Behandeling van trauma kan op verschillende wijzen gebeuren. Er is in ieder geval ruimte en tijd om op verhaal te komen. Vaste onderdelen van de behandeling is het leren omgaan met stress (ontspannen en ademhaling) en het vergroten van veerkracht. Soms heb je negatieve aannames over jezelf ontwikkeld, je voelt je slecht of schuldig. Dit kan behandeld worden met onderdelen vanuit de cognitieve gedragstherapie of met EMDR.

Brenda heeft een opleiding lichaamsgericht coachen bij trauma gevolgd waarbij er veel aandacht gaat naar lichaamsgerichte interventies zoals bijvoorbeeld: focussen, ademhaling, regressie en bodydrumrelease.

EMDR

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Het is een kortdurende geprotocolleerde en effectieve behandelmethode. De therapeut zal je vragen aan de gebeurtenis terug te denken, inclusief de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Daarna wordt het verwerkingsproces opgestart. De therapeut zal vragen de gebeurtenis opnieuw voor de geest te halen. Maar nu gebeurt dit in combinatie met een afleidende stimulus. In veel gevallen is dat de hand van de therapeut of door geluiden die door middel van een koptelefoon afwisselend links en rechts worden aangeboden. Na elke set wordt er even rust genomen. De therapeut zal de cliënt vragen wat er in gedachten naar boven komt. De EMDR procedure brengt doorgaans een stroom van gedachten en beelden op gang, maar soms ook gevoelens en lichamelijke sensaties. Vaak verandert er wat. De cliënt wordt na elke set gevraagd zich te concentreren op de meest opvallende verandering, waarna er een nieuwe set volgt.

Na afloop van een EMDR-sessie kunnen de effecten nog even doorwerken en dat is goed. Toch kan dit in sommige gevallen wat ‘bijwerkingen’ geven, bijvoorbeeld dat er nieuwe beelden opkomen of dat er verschillende emoties omhoog komen. Ook wordt zich ‘wat wiebelig’ voelen of vermoeidheid vaker genoemd na een sessie. Vaak is het dan een geruststelling om te weten dat dit in de regel niet langer dan drie dagen aanhoudt. Daarna is er als het ware een nieuw evenwicht ontstaan. 

Ik kom graag met je in contact

Heb je vragen of wil je eens bespreken wat ik voor je kan betekenen?

Neem contact op